wapen

Web pagina familie Weerdesteijn tot Werensteijn

Hallo

Werensteijn is niet een alledaagse naam zoals Jansen afkomstig van Jan's zoon etc, maar lijkt te zijn afgeleid van Ridderhof Weerdesteijn te Nederlangbroek (momenteel gemeente Wijk bij duurstede), zeer waarschijnlijk gebouwd door Philips van Weerdesteijn rond het jaar 1300.
De naam Weerdesteijn betekent gebouwd van steen (steijn) op een weerd/waard (laag gelegen land omgeven door water).

De eerste door mij gevonden voorouder is Geurt Jansen van Weerdesteijn, geboren voor 1650 in de buurt van Heteren Gelderland en trouwde in 1670 met Grietje Jans.
Twee of drie kinderen verhuisden naar Odijk en een aantal naar Amsterdam, de meeste afstammelingen zijn afkomstig uit Odijk.
Uit documenten blijkt dat reeds in 1350 de familie van Heteren welke kasteel de Roode Toren bewoonde, een familie relatie had met de familie van Weerdenstein.


Mijn vermoeden is dat er een relatie is tussen de familie Weerdesteijn, Werensteijn en Ridderhof Weerdesteijn, dat kan een familirelatie zijn, maar ook personeel dat ooit op ridderhof Weerdesteijn heeft gewerkt, een bastaard zoon van een edelman die ooit op Weerdesteijn heeft gewoond, etc.
Helaas is er veel archiefinformatie verloren gegaan in Wijk bij duurstede en Odijk, waardoor mijn onderzoek naar de periode tussen 1300 en 1650 is vastgelopen.
Ik hoop door alle bij mij bekende informatie op het web te zetten, meer informatie te vergaren over mijn voorouders waarmee de stamboom zo compleet mogelijk gemaakt kan worden.

Ik heb er geen probleem mee als gegevens van deze website worden over genomen, maar als er wordt gepubliceerd, dan zou ik het zeer op prijs stellen indien U mij daarvan via onderstaand e-mailadres op de hoogte stelt!!

Deze website is in opbouw, aanvullende informatie, correcties en tips ter verbetering zijn altijd welkom.
Vanwege privacy zijn er geen in leven zijnde personen gepubliceerd, maar dat zal mogelijk in een later stadium wel gebeuren als er toestemming is!

Bij deze wil ik Wolter van de Wetering (RHC), Mirjam van Rooijen, Hans van der Linden en alle anderen die hebben bijgedragen om de informatie op deze website zo compleet en nauwkeurig mogelijk te maken hartelijk bedanken!

Gebruikte bronnen:

- Genlias
- Genealogie zuidoost Utrecht
- Genealogie Soest & Eemland
- Van Papier naar Digitaal
- Het Utrechts archief
- Regionaal Historisch Centrum Rijnstreek en Lopikerwaard
- Gelders archief Arnhem
- Stads archief Amsterdam
- Wiewaswie
- Zoekakten
- Wittert van Hoogland, Utrechtsche ridderhofsteden en heerlijkheden (1912) 2 delen.
- Olde Meierink, Kastelen en ridderhofsteden (1995) isbn=90-3545-072-6.


Chris Werensteijn Email: chris.werensteijn@gmail.com

Laatste update 29 Juni 2017