wapen

Web pagina familie Weerdesteijn tot Werensteijn

De geschiedenis van ridderhof Weerdesteijn en zijn bewoners.

Waarschijnlijk heeft ene Philips die een afstammeling van de invloedrijke familie Proeys was, Ridderhof Weerdesteijn tussen 1250 en 1300 gesticht en heeft hij vanaf dat moment de naam Weerdesteijn aangenomen.
Rond 1351 heeft bisschop Jan van Arkel in Weerdesteijn gewoond, hij had het in bruikleen gekregen. Philips had twee zonen, Willem en Adam. Willem kreeg een zoon Philips die in 1358 ridderhof Weerdesteijn aan Johan van de Weteringh verkocht. Philips die het kasteel gesticht heeft, leefde waarschijnlijk maar kort. Zijn kinderen en de daarop volgende generatie hebben het zegel van de familie van Zijl gebruikt hoogswaarschijnlijk omdat de expartner van Philips getrouwd was met Dirk Willemszoon van den Zijl. Uit stukken blijkt ook dat de bastaard zoon Jan van den Zijl met halfbroer Willem van Weerdesteijn borg staan voor Adam van Weerdesteijn bij de aankoop van het huis Bloemenweerde in Cothen. Vanaf dat moment noemt Adam zich Adam van Bloemenweerde. Na de dood van Johan van de Weteringh in 1425 werd Weerdesteijn aan Willem van Boekhout verkocht, diens zoon droeg Weerdesteijn later over aan zijn nicht Aleid van Zuylen. Na de dood van Aleid van Zuylen heeft de oudste zoon in Weerdesteijn gewoond en na diens dood werd Weerdesteijn bewoond door zijn broer Cornelis van IJsselstein, die het in 1516 verkocht aan Roelof Grauwert. Tot 1676 heeft de familie Grauwert op Weerdesteijn gewoond en is daarna bij gebrek aan erven in handen gekomen van Justus van Egmond van der Nijenburg. Na de dood van Justus zoon werd het huis in 1730 verkocht aan Eduard Joseph Ram van Schalkwijk. Zijn kleindochter, die de eigenaresse van Weerdesteijn was geworden, trouwde Hendrik Jacob van Wijkerslooth. De familie Van Wijkerslooth, later geheten De Wijkerslooth de Weerdesteijn, is tot vandaag de dag de eigenaar van het ridderhof.

Rechts de lokatie van ridderhof Weerdesteijn te Nederlangbroek (gemeente Wijk bij duurstede) provincie Utrecht.

Het links getoonde wapen (kleuren sabel (zwart) en zilver), is het wapen van ridderhof Weerdesteijn, zeer waarschijnlijk niet het familiewapen!
Op 27 October 1536 werd voor het eerst melding gemaakt van dit wapen, op een kaart met daarop alle wapens van ridderhoven en hun eigenaren (Zie onderaan links familie wapen, rechts wapen ridderhof) waarbij op dat moment ridder Roelof Grauwert eigenaar van Weerdesteijn was.
Oorspronkelijk heeft Weerdesteijn waarschijnlijk geen wapen gehad en is dit ontworpen in opdracht van Roelof Grauwert, dit wordt versterkt doordat het wapen van ridderhof Hindersteijn waar ook een lid van de familie Grauwert (Berend) heeft gewoond, veel overeenkomsten vertoont met dat van Weerdesteijn.